Televisioiden käyttöliittymät ovat jääneet junnaamaan paikoilleen. Edelleenkin yritämme käyttää televisioita ja tallentimia kaukosäätimellä. En väitä, etteikö tietokonettakin ohjattaisi vielä 1960-luvulla keksityllä hiirellä ja vieläkin vanhemmalla näppäimistöllä. Kuitenkin näppäimistö ja hiiri muodostavat luontevan ja tehokkaan parin: toisella voi osoittaa ja toisella voi syöttää kirjaimia ja numeroita. Kaukosäätimellä ei voi oikein tehdä kumpaakaan. Miksei televisiotakin voisi ohjata hiirellä tai edes jollain osoittimen tapaisella laitteella?
Miksei televisiossa voisi saman tien olla ikkunoitua käyttöliittymää, joka on sentään tietokoneissa ollut jo kohta 30 vuotta arkipäivää? Televisiot alkavat kuitenkin vuosi vuodelta muistuttaa yhä enemmän tietokoneita. iMackin on ollut jo vuosia aivan taulutelevision näköinen ja se on sentään täysiverinen tietokone. Aivan hyvin televisio voisi olla mielestäni tietokoneen kaltainen. Siitä pitäisi tehdä vain televisiokäyttöön sopiva niin, että halutessaan käyttäjä voisi pitää televisionsa televisiona mutta toisaalta tietokonepuolen saisi nopeasti kaivettua esille. Apple yritti ehkä jotain tämän suuntaista televisiollaan, joka ei kuitenkaan koskaan saavuttanut yhtä suurta menestystä kuin iMac tai kannettavat, iPodista puhumattakaan. Apple TV:n nettisivuja katsellessa ei esimerkiksi helposti selviä, voiko televisioon liittää antennin ja voiko sillä katsella DVB-lähetyksiä. Ei ihme, että TV ei menestynyt, jos sen markkinointiin ei panostettu edes tämän vertaa.
Microsoftillakin on Media Centerinsä, mutta Vista-kokemuksieni perusteella voin aavistella, että Media Center ei todellakaan tee television katselusta miellyttävää. "Tärkeitä päivityksiä on asennettu. Tietokone käynnistyy uudelleen 4 minuutin kuluttua. Hyvästi."
Jotkut tekevät tavallisista tietokoneista televisiolähetysten toistoon ja tallennukseen sopivia monitoimilaitteita. Tämä ei kuitenkaan mielestäni ole kovin kivaa, sillä minulle jo verkko-, virta- ja hiiripiuha ovat liikaa. Jokainen järjestelmän komponentti tuo oman lisänsä toimintaepävarmuuteen. Vaikka periaatteessa komponentit olisivat yhteensopivia, käytännössä kuitenkin esiintyy yllättäviä ongelmia, joita on hyvin vaikeaa ennakoida ennen ostamista. Juuri tästä syystä olisi tärkeää, että kaupasta saisi ostaa valmistajan testaaman kokonaisuuden.
Mielestäni television pitäisi olla jättikokoinen iMac, esimerkiksi 32 tai 40 tuuman näytöllä. Siihen tarvitsisi lisätä vain USB-DVB-viritin, langaton näppäimistö ja hiiri. Jos vielä virittimellä olisi Applen tuki ja testaus takana, kaikki toimisi heittämällä. Toki 40 tuuman näyttö olisi tavanomaisilla 90 DPI:n tarkkuuksilla todennäköisesti melkoisen kallis, mutta miksei noissa TV-malleissa voisi tinkiä 90:stä ja käyttää samoja näyttöjä kuin tavallisissakin televisioissa. Esimerkiksi Applen 30 tuuman Cinema-näyttö 2560x1600 pisteen resoluutiolla maksaa Applen verkkokaupassa tällä hetkellä 1849 euroa. Voisin kuvitella, että esimerkiksi 2000-2500 euron television ostajat ovat aika harvassa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti