maanantai 24. marraskuuta 2008

Super Eko Mussukka

Polttoaineensäästölaitteet ovat sitkeä laji. Konepörssi mainosti numerossa 10/2008 Giga Power -nimistä polttoaineensäästöjärjestelmää, jonka myyjän vakuuttelut noudattavat pitkälti totuttua kaavaa: sivutolkulla yksittäisten käyttäjien kokemuksia alentuneesta polttoaineenkulutuksesta. Poikkeuksellisesti tosin heti alussa mainitaan dynamometritesti, jossa mitattiin tehon lisääntyneen ja polttoaineenkulutuksen vähentyneen. Valitettavasti mittauksen todistusvoima on vähäinen ilman tarkempaa selvitystä, esimerkiksi testiraporttia.

Toimitusjohtaja Martti Puhakka Konepörssi-lehdessä: ”Kun perusasiat ovat kunnossa ja testit tehdään oikein, saadaan jokaisessa testattavassa kohteessa positiiviset muutokset aikaan." Mittaus onkin periaatteessa varsin helppoa. Esimerkiksi VTT:llä on Otaniemessä Suomen oloissa ainutlaatuinen raskaan kaluston dynamometri- ja päästömittauslaitteisto, jolla Giga Powerin toiminta voitaisiin mitata. Ajosyklit ilman Giga Poweria ja Giga Power asennettuna saman päivän aikana eliminoisivat moottorissa ja ajoneuvossa käytön myötä tapahtuvat muutokset, jotka saattavat selittää esimerkiksi ne katsastussavutusmittauksen tulokset, joihin Giga Powerin nettisivuilla viitataan.

Tarkkaan ottaen Giga Powerin vaikutusten mittaamiseksi ei tarvita alustadynamometriä. Voitaneen nimittäin turvallisesti olettaa, että Giga Power ei vaikuta auton voimansiirron toimintaan. Täten ei autoa eikä voimansiirtoa tarvita mittauksissa, vaan voidaan käyttää pelkkää jarruun kiinnitettyä polttomoottoria. Tällaisen päästö- ja polttoaineenkulutusmittauksen hinta liikkunee muutamissa tuhansissa euroissa.

Giga Powerin taustaa-sivulla viitataan ydinmagneettiresonanssiin, jota hyödynnetään esimerkiksi lääketieteellisessä kuvantamisessa. Ydinmagneettiresonanssi on varsin todellinen ilmiö. Taustaa-sivu ei kuitenkaan kerro, mikä on Giga Powerin ja ydinmagneettiresonanssin välinen yhteys. Sivulla vain esitetään joitakin väitteitä, jotka ehkä ovat tosia. Tässä tärkeimmät väitteet (lihavoidulla kirjasimella) sekä kommentit:


  1. Simon Raskin totesi jo 50-luvulla, että magneettiresonanssilla voidaan muuttaa vetymolekyyli korkeampienergiseen tilaan, joka merkittävästi
    parantaa polttoaineen reaktiokykyä ja palamishyötysuhdetta.



    1. Magneettiresonanssi toki saattaa vetymolekyylin korkeampaan energiatilaan, mutta minkä polttoaineen reaktiokykyä tämä muka parantaa.


    2. Mikä on palamishyötysuhde?

  2. 1952 voittivat fysiikan tohtorit Felix Block ja Edward M.Purcell Nobelin palkinnon magneettiresonssityöstään.



    1. Pitää paikkansa Purcellin osalta. Sen sijaan Felix Block ei ole koskaan saanut Nobelin
      palkintoa toisin kuin Felix Bloch, joka jakoi ydinmagneettiresonanssin keksimisestä myönnetyn palkinnon Purcellin kanssa.



  3. Tähän perustutkimukseen perustuen kehitettiin sittemmin lääketieteessä jo 80-luvulta asti käytössä ollut magneettikuvauslaite.



    1. On yleisesti tiedossa, että näitä laitteita on käytössä ja että ne toimivat.


    2. Miten tämä liittyy hiilivetypolttoaineiden palamiseen?



  4. Paul Lauterbut ja Peter Mansfield saivat Nobelin palkinnon tälle tutkimustyölle 2003.



    1. Kehitystyö ollut todella vaativaa, joten he ovat varmasti palkintonsa ansainneet.


    2. Tämä ei liity mitenkään polttoaineisiin.



  5. Vuonna 1998 kolmelle amerikkalaiselle fysiikan professorille myönnetyn Nobelin palkinnon jatkotutkimuksessa on selvitetty voimakkaan magneettikentän vaikutusta elektroneihin.



    1. Tämä pitää paikkansa, mutta miten erittäin alhaisissa lämpötiloissa ja erittäin voimakkaita magneettikenttiä käyttäen tehdyt hiukkasfysiikan kokeet liittyvät polttoaineen palamiseen?



  6. Polttoaine muodostuu pääasiasiassa hiilestä ja vedystä.



    1. Pitää paikkansa.



  7. Hiili- ja vetyatomien ytimien ympärillä ovat elektronit ns. orbitaalitasoilla.



    1. Orbitaaliteoria liittyy kvanttimekaniikkaan, joka on tunnetusti varsin pätevä teoria
      omalla alallaan.


    2. Polttoaineessa on aika vähän hiili- eikä vetyatomeita vapaana.



  8. Magnettiset momenttivoimat vaikuttavat elektronien liikkeeseen ja sitä kautta magnettikentässä virtaavien hiili- ja vetymolekyylien liikkeeseen.



    1. Mekaniikassa tunnetaan käsitteet momentti ja voima, joilla yksinkertaistetaan monimutkaisempaa jännityksen käsitettä. Ehkä joku kvanttimekaniikan asiantuntija
      voi kertoa, onko momenttivoimaa olemassa.


    2. Miten molekyylien liikkeeseenvaikuttaminen voi vaikuttaa polttoaineen palamiseen?



Tässä esitetyt väitteet eivät siis millään tavalla perustele Giga Powerin toimintaa.

P.S. Super Eko Mussukka tjsp. oli Tekniikan Maailman takavuosina ehdottama polttoaineensäästöihmelaite, joka koostui kaasupolkimen alle sijoitettavasta vaahtomuovinpalasta.

Ei kommentteja: