maanantai 6. lokakuuta 2008

Sähköistä vaalia ajetaan kuin käärmettä pyssyyn

Oikeusministeriö ajaa päättäväisesti sähköistä äänestystä kustannussäästöjen toivossa. Ministeriö on ostanut Tietoenatorilta sähköisen äänestysjärjestelmän, jota kokeillaan syksyn 2008 kuntavaaleissa Kauniaisissa, Vihdissä ja Karkkilassa. 

Onkohan oikeusministeriössä kuultu sähköisestä äänestämisestä, joka tapahtuu puhelimen avulla? Tällaista äänestysmenetelmää ovat televisio-ohjelmien tuottajat käyttäneet jo vuosia. Äänestämiselle voidaan kätevästi määritellä hinta, joten äänestäjät voidaan laittaa maksamaan koko vaali tai jopa tuottamaan voittoa oikeusministeriölle. Äänioikeus on kaikilla puhelimen ja liittymän omistavilla, joilla on lisäksi varaa äänestää. Rikkailla on tietysti enemmän ääniä kuin köyhillä, koska rikkailla on varaa äänestää useaan kertaan.

Sähköisistä äänestysjärjestelmistä on paljon huonoja kokemuksia. Kuka muistaa esimerkiksi Amerikan Yhdysvaltojen farssiksi muuttuneet presidentinvaalit, joissa lopullinen tulos taidettiin saada kolikolla? IT-asiantuntija Harri Hursti on perehtynyt Yhdysvalloissa yleisessä käytössä olevaan sähköiseen äänestysjärjestelmään ja todennut, että vaalitulos on helppo väärentää jälkiä jättämättä. 

Tietoenatorin järjestelmä on epäilemättä niin monimutkainen, että sen toiminnan voi ymmärtää vain salaustekniikoiden, tietokantojen ja ohjelmoinnin asiantuntija. Suurin osa äänestäjistä ei siis ymmärrä järjestelmästä hölkäsen pöläystä. Voiko äänestäjä siten luottaa ollenkaan siihen, että äänet lasketaan oikein? Nykyiselläänkin poliitikot voivottelevat alhaista äänestysaktiivisuutta. Äänestäjien motivaatiota tuskin kohottaa epäilyttävä äänestysjärjestelmä.

Perinteinen paperiäänestys on hyvin yksinkertainen. Ääntä jä äänestäjää ei takuuvarmasti voida yhdistää. Äänet voidaan laskea uudestaan eivätkä ne katoa bittitaivaaseen. Suurin osa äänestäjistä ymmärtää, miten äänet lasketaan. Kustannussäästö ei ole riittävä perustelu vaalien sähköistämiseksi.

Ei kommentteja: