lauantai 21. marraskuuta 2009

Apple Magic Mouse

Apple on äskettäin lanseerannut uuden hiiren, jonka nimeksi on annettu Magic Mouse. Edellisen hiiren Mighty Mouse -nimi oli jo rekisteröity, joten Apple joutui luopumaan nimestä. Ehkä oli muutenkin hyvä luopua nimestä, jota hiiren lukuisat ongelmat rasittivat. Mighty Mouse oli epäkäytännöllisen muotoinen ja sen rullapallo jumittui usein.

Uusi Magic Mouse on jälleen innovatiivinen. Sen litteähkö yläpinta toimii kosketuslevynä, jollainen on nykyisin lähes jokaisessa kannettavassa tietokoneessa. Idea on hyvä, sillä kosketuslevyssä ei ole liikkuvia osia ja vierittäminen on mahdollista kaikkiin suuntiin. Valitettavasti toteutus on myös jälleen ontuva. Hiiri on nyt niin ohut, ettei siitä saa kunnon tukea eikä otetta. Lisäksi hiiri on perso paristoille: se ahmii kaksi LR6-paristoa tyhjäksi parissa-kolmessa viikossa, vaikka tavallinen langaton hiiri tulee toimeen monta kuukautta samalla sähkömäärällä. Hiirtä ei myöskään parane sammuttaa sen omasta virtakytkimestä, sillä jos niin tekee, myös tietokoneen joutuu käynnistämään uudelleen, jotta hiiri alkaisi jälleen toimia.

Hiiri on niin pieni, että kämmen lepää pöydän päällä. Kämmenen kitka on melko suuri, joten ainoa keino liikuttaa hiirtä on nostaa koko kämmen irti pöydästä.

Jos taas kämmenen nostaa hiiren päälle, niin silloin sormenpäät ovat pöydällä.

Tällöin myös hiiren liikuttaminen on kiikkerää.

sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Konq... eiku Kömpelöer

Konqueror on selain, jota tyypillisesti käytetään KDE:ssä. Konqueror osaa monenlaisia temppuja. Se esimerkiksi vaihtaa Alt-Tab -valikossa näkyvän ikoninsa sen mukaan, millainen kansio Konquerorissa on avattuna. Esimerkiksi seuraava ikoni tarkoittaa system-protokollaa (?):


Tämä ikoni näkyy silloin kun Konqueror näyttää kotikansiota:


Tämä ikoni näkyy silloin, kun Konqueror näyttää ihan tavallista kansiota:



Tämä ikoni näkyy, kun Konqueror näyttää smb-protokollan kautta jaettua kansiota:


Muitakin ikoneita Konquerorilla on hihassaan, tässä vain maistiaiset. Käyttäjän on siis opeteltava yhden Konqueror-ikonin sijasta etsimään noin puolta tusinaa ikonia löytääkseen Konquerorin ikkunan.

tiistai 3. marraskuuta 2009

Uudistunut ajoneuvovero epäreilu vanhoille dieselautoille

Ajoneuvovero on oikeastaan veroluonteinen maksu, joka keksittiin tilapäiseksi ratkaisuksi valtion rahapulaan 1990-luvun laman aikana. Laulun mukaan "väliaikaista kaikki on vaan" ja sanonnan mukaan "kaikki hyvä päättyy aikanaan". Ajoneuvovero kuitenkin vain porskuttaa vuodesta toiseen, eikä valtiovarainministeriö taida olla siitä aivan heti siitä luopumassa ottaen huomioon, että ajoneuvovero uudistettiin hiljattain tavoitteena "kannustaa hankkimaan vähemmän polttoainetta kuluttavia autoja." Kannusteen perusteeksi otettiin ajoneuvorekisteriin merkityt hiilidioksidipäästöt. Valitettavasti vain ennen vuotta 2001 käyttöön otettujen autojen hiilidioksidipäästötietoja ei ilmeisesti ole merkitty rekisteriin tai ei ole tiedossa, sillä ennen vuotta 2001 käyttöön otettujen autojen uusi ajoneuvovero määräytyykin porrastetusti kokonaismassan perusteella. Tyypillisestä dieselkäyttöisestä henkilöautosta, jonka kokonaismassa on välillä 1701...1800 kg ja jonka hiilidioksidipäästö on 120 g/km, joutuisi suorittamaan hiilidioksidipäästöjen perusteella 59,13 euroa veroa vuodessa mutta kokonaismassan perusteella 137,97 euroa vuodessa!

torstai 10. syyskuuta 2009

Microsoft Office Word: An error occurred while importing this file

Word saattaa antaa otsikossa mainitun virheilmoituksen (tiedoston tuonti epäonnistui) yritettäessä tuoda asiakirjaan kuvaa esimerkiksi raahaamalla tai pudottamalla tai käyttämällä Insert/Picture/From File... -komentoa. Microsoftin nettisivuilla on asiaa koskeva artikkeli, jossa mainitaan yksi mahdollinen syy: C-asemalla ei ole vapaata tilaa. Tilan puute ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, kun aikaisemmin samalla tavalla tehdyn kuvan tuonti on onnistunut ongelmitta.

sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

Ajoneuvojen välinen etäisyys

Tieliikennelain mukaan "etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon on sovitettava sellaiseksi, ettei päälleajon vaaraa ole, vaikka tämä ajoneuvo pysäytetään." Valitettavasti monet autojen kuljettajat eivät muista tätä määräystä taikka välitä siitä, kuten eivät monesta muustakaan tieliikennettä koskevasta säännöstä. Ajamalla liian lähellä edellä kulkevaa ajoneuvoa kuljettaja ei ainoastaan vaaranna liikenneturvallisuutta vaan myös hankaloittaa huomattavasti ohittamista. Jos kerran ei pysty, halua tai uskalla ohittaa hitaammin kulkevaa ajoneuvoa, niin silloin on jättäydyttävä niin kauas että ohittajat voivat turvallisesti palata omalle kaistalleen. On paljon helpompaa ohittaa autoja yksi kerrallaan kuin kaksi kerrallaan.

Etäisyyden pitämisessä ei ole oikeastaan mitään vaikeaa. Seuraava yksinkertainen algoritmi on havaittu toimivaksi: jos edellä kulkeva ajoneuvo on liian lähellä, vähennä ajotehoa. Useimmiten pelkkä tehon pienennys riittää. Harvoin tarvitaan jarrutusta. Jo puolen minuutin kuluttua tehon pienennyksestä etäisyys yleensä jo kasvaa. 

torstai 18. kesäkuuta 2009

Esa Lonkka valtakunnansovittelijaksi

Esa Lonkka on valittu valtakunnansovittelijaksi. Näin voisi päätellä sen kaltaisista otsikoista kuin "Esa Lonkasta valtakunnansovittelija." Todellisuudessa uuden valtakunnansovittelijan nimi on kuitenkin Esa Lonka. Hänen sukunimeään pitäisi tietenkin taivuttaa Lonka : Longan eikä Lonka : Lonkan, koska jälkimmäinen muoto erehdyttää luulemaan, että nimi on Lonkka. Suomen kielen standardien mukaan erisnimiä taivutetaan kuten yleisnimiäkin. Meri : Meren, Ovi : Oven, Kivi : Kiven.

lauantai 6. kesäkuuta 2009

Nettimittari Linuxiin

Viestintävirasto jakaa maksutta Nettimittari-ohjelmaa, jolla voi mitata nettiliittymän tiedonsiirtonopeuden. Nettimittari on Windows-ohjelma, mutta se toimii myös Winellä. Viestintävirastolla on myös Nettimittarin tukena palvelu, johon mittaustulokset tallentuvat. Palveluun rekisteröityneet käyttäjät pääsevät tarkastelemaan mittaustuloksiaan. Rekisteröinnissä on valittava liittymän tyyppi, missä piileekin palvelun heikkous. Suomessa on vähintään kymmeniä, todennäköisesti satoja, liittymätyyppejä, joiden nimetkin muuttuvat jatkuvasti. Palvelun ylläpitäminen on ilmeisesti Viestintävirastolle ylivoimainen taakka, koska läheskään kaikkia liittymiä ei ole mahdollista valita.

Linuxille on saatavissa useita vaihtoehtoisia nettmittareita, esimerkiksi komentoriviohjelma iperf. Sille tarvitsee vain kertoa nopeudenmittauspalvelimen osoite. Esimerkiksi DNA:n palvelimen osoite on nettimittari.dnainternet.fi. Palvelin on portissa 1651. Komento iperf -c nettimittari.dnainternet.fi -p 1651 tulostaa seuraavanlaisen raportin:

------------------------------------------------------------
Client connecting to nettimittari.dnainternet.fi, TCP port 1651
TCP window size: 16.0 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[ 3] local 87.95.36.130 port 56894 connected with 89.166.55.1 port 1651
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 3] 0.0-10.5 sec 280 KBytes 219 Kbits/sec

tiistai 12. toukokuuta 2009

Uutiskommentti: laittomien ohjelmistojen käyttö kasvaa Suomessa

Ohjelmistoteollisuutta edustava BSA-järjestö kertoo, että laittomien ohjelmistojen käyttö kasvaa nopeasti Suomessa. Yhtä nopeasti sen sijaan on vaikea keksiä, millainen ohjelmisto on laiton tai mikä toisin sanoen mikä tekee ohjelmistosta laittoman. Ainakin kai se DVD-levyjen salauksen purkamiseen tarkoitettu ohjelma on laiton. Lisäksi ehkä jokin lapsipornoa generoiva ohjelma saattaisi olla laiton.

tiistai 5. toukokuuta 2009

The system cannot execute the specified program

Windows XP sisältää virtuaalisen DOS-koneen eli ntvdm.exe:n, jonka avulla voi suorittaa vanhoja DOS-ohjelmia. Valitettavasti DOS-ohjelmat eivät vieläkään ymmärrä kuin 8.3-tiedostonimiä, joissa siis tiedoston nimi saa koostua enintään 8 merkkiä pitkästä alkuosasta ja kolme merkkiä pitkästä loppuosasta, joka on erotettu alkuosasta pisteellä. Kun Windowsissa yrittää suorittaa DOS-ohjelmaa hakemistossa, jonka polku on hyvin pitkä, järjestelmä saattaa palauttaa otsikon mukaisen virheilmoituksen. Tämä ilmeisesti johtuu siitä, että DOS-ohjelma ei ymmärrä liian pitkiä polkuja. Jos ohjelma pitää suorittaa juuri siinä hakemistossa, ongelman voi silti kiertää tekemällä hakemistosta uuden aseman. Windows Explorerissahan tämä onnistuu näppärästi valitsemalla Tools|Map Network Drive. Folder-kenttään kirjoitetaan hakemiston polku UNC-notaatiolla. Esimerkiksi C-asemalla sijaitsevaan hakemistoon päästään näin: \\koneennimi\c$\Documents and Settings\käyttäjännimi\käyttäjännimi's Documents\pitkä\hakemistopolku\johon\ei\DOS\ohjelmalla\pääse.

keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Influenssapaniikki

Uusi influenssa on saanut ihmiset hamstraamaan hengityssuojaimia ja influenssalääkettä, turhaan. Toki lääke saattaa lievittää oireita taudin mahdollisesti iskiessä, mutta olisi järkevämpää säästää lääkkeet todella sairastuneille. Paperiset hengityssuojaimetkin olisi hyvä säästää sairastuneille. Terveille ne ovat täysin hyödyttömiä, sillä ne eivät mitenkään kykene estämään viruspartikkeita pääsemästä limakalvoille. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että suojain ei ole ilmatiivis ja että suodatinpaperia ei ole tarkoitettu niin pienten partikkelien suodatukseen. Järkyttävintä on nähdä kuvia, joissa ihmiset pitävät suojainta niin, ettei se edes peitä nenää. Miten ihmeessä nämä ihmiset kuvittelevat suojaimen auttavan?

Viruspartikkelien kokoiseen pölyyn tehoavia suodattimia on kyllä olemassa, mutta ne ovat kymmenien eurojen hintaisia nenän ja suun peittäviä puolimaskeja. Ne ovat raskaita kantaa ja hengittää. Lisäksi hengitysilman suodatuksen hyöty on hyvin kyseenalaista, jos ei myös suojata koko kehoa leijuvilta viruspartikkeleita. Käytännössä tämä tarkoittaisi koko kehon peittävää haalaria. 

Paperiset kasvomaskit on tarkoitettu estämään pisaroita leviämästä uloshengitysilman, syljen ja aivastusten mukana. Muuhun niistä ei ole. Toki sairastuneen on huomaavaista käyttää kasvomaskia. Sairaan pitäisi kuitenkin ensisijaisesti eristäytyä eli jäädä kotiin. 

perjantai 13. maaliskuuta 2009

Windows XP:n haku

Windows XP:n hakutoiminto on varsin eriskummallinen, sillä vaikka massamuisti on olevinaan indeksoitu indeksointipalvelulla, siitä huolimatta yksinkertainen tiedoston löytäminen Explorerilla voi kestää yli minuutin. Esimerkiksi Mac OS X:ssä on jo vuosia ollut Spotlight, jolla tiedostot löytyvät usein sekunneissa. Unixeissa on komentorivillä locate, joka ei tosin etsi tiedostojen sisältöä mutta on kuitenkin nopea. Tietysti Windows XP on jo vanhanaikainen, sehän on pääosin kehitetty jo lähes kymmenen vuotta sitten. Tämäpä on kai niitä ominaisuuksia, joiden kanssa vanhaan takertuvan käyttäjän on tyydyttävä elämään.

Lisäharmia aiheuttaa indeksointipalvelu. Se luulee olevansa kohtelias ja indeksoi vain silloin kun käyttäjä ei ole aktiivinen. Tämän se taas päättelee syötelaitteiden toiminnasta, tai siis pikemminkin siitä että syötelaitteista ei tule syötettä. Valitettavasti tällainen päättely vuotaa kuin seula. Jos käyttäjä käynnistää esimerkiksi asennusohjelman ja jättää sen ajoon, indeksointipalvelu saattaa yhtäkkiä keksiä, että sen täytyy indeksoida juuri nyt. Tällöin asennusohjelma joutuu kilpailemaan massamuistista indeksointipalvelun kanssa. Tietäähän sen mitä tästä taas seuraa: 531823 minutes remaining.

tiistai 24. helmikuuta 2009

Valtioneuvosto aikoo nostaa eläkeikää kahdella vuodella

Talouskriisi ei jätä vaihtoehtoja hallitukselle, joka on päättänyt keventää verotusta ja joka ei halua leikata palveluita. Valtio ottaa velkaa selvitäkseen talouskriisistä. Laskut maksetaan suomalaisella työllä. Eläkeikää nostetaan asteittain kahdella vuodella. Erityisesti yliopistot ja korkeakoulut joutuvat silmätikuksi hallituksen miettiessä, miten kansalaiset saadaan valmistumaan ja siirtymään nuorempina työelämään.

Yksi keino nopeuttaa opiskelua on jättää varusmiespalvelus väliin. Huonoin tilanne on henkilöllä, joka määrätään astumaan palvelukseen talven saapumiserässä. Heiltä saattaa kulua jopa reilu vuosi hukkaan. Ensin he odottavat palvelukseen astumista ylioppilaskirjoitusten ja pääsykokeiden jälkeen. Kuusi kuukautta palvelevat pääsevät aloittamaan opiskelut vielä saman vuoden syksyllä, mutta 9 kuukautta palvelevat tipahtavat helpommin kelkasta, koska kotiutuvat vasta lokakuussa. Vuoden palvelevilla saattaa olla mahdollista jatkaa seuraavan vuoden keväällä siitä mihin viime vuoden syksyllä jäi olettaen, että mahdolliset lukuvuoden mittaiset kurssit tämän sallivat.

Kannattaisiko kokeilla mallia, jossa siviilipalveluksen valitsevat työllistyisivät esimerkiksi opetusassistenteiksi omaan kouluunsa ja voisivat työtehtäviensä ohella hoitaa omaa opiskeluaan? Tai voisiko varusmiespalveluksen suorittajille tarjota porkkanana esimerkiksi parempaa opintotukea kuin siviileille? Esimerkiksi Yhdysvalloissa valtio maksaa yliopistokoulutuksen kaikille armeijaan värväytyville. Siellä kyseessä onkin todella jännittävä porkkana, sillä lähes kaikki armeijaan menijät joutuvat ihan oikeaan sotaan.

Maksaako vai ei?

Pääministeri Vanhanen 11.10.2008: "Suomalaiset eivät joudu muiden maiden pankkikriisien maksajiksi."

Pääministeri Vanhanen 24.2.2009: "Talouskriisin laskut maksetaan suomalaisella työllä."

Tarkkaavainen lukija, yhtä tarkka kuin vanhoja puheitaan selittelevä poliitikko, huomaa, että vanhemmassa lausunnossa puhuttiin pankkikriisistä mutta jälkimmäisessä talouskriisistä. Lähinnä näkökulma ratkaissee, mitä eroa on pankki- ja talouskriisillä ja voiko niitä yleensäkin erottaa toisistaan.

sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Salli ikkunoiden siirtäminen työpöydän yläreunan yläpuolelle

Compiz on varsin mukava ohjelma, joka tuo vapaalle työpöydälle joustavuutta ja tehokkuutta. Se antaa käyttäjälle lähes loputtomasti mahdollisuuksia säätää ikkunoinnin toimintaa. Käyttäjällä on todellakin vapautta säätää työpöytäänsä. Tosin yksi vapautta rajoittava oletusasetus estää käyttäjää siirtämästä ikkunan otsikkopalkin yläreunaa työpöydän yläreunan yläpuolelle. Asettamalla /apps/compiz/plugins/move/allscreens/options/constrain_y epätodeksi voidaan ikkunan otsikkopalkin siirtäminen työpöydän yläreunan yläpuolelle sallia. Tämä on tarpeen, jos haluaa esimerkiksi nähdä Kaffeinen ikkunasta mahdollisimman paljon pelkkää videokuvaa. Kaffeinehan sijoittaa videoruudun ikkunansa alareunaan. Toki monissa ohjelmissa on varmasti mahdollisuus estää valikkorivejä ja vastaavia näkymästä, mutta näiden säätäminen on huomattavasti hitaampaa kuin ikkunan siirtäminen. 

perjantai 2. tammikuuta 2009

Turkikset eriarvoisessa asemassa

Pääministeri Vanhanen osallistui äskettäin turkistapahtumaan, jossa totesi hallituksen tukevan laillista elinkeinoa. Olisi hyvä kuulla pääministerin mielipide myös kissan ja koiran turkiksien viennin ja tuonnin kiellosta. Nyt myös kissan ja koiran turkisten ammattimaisesta myynnistä voi saada sakkoa. Logiikkaa näistä säädöksistä lienee yhtä turha hakea kuin maitokaupan aukiolosäännöistä, mutta olisiko valtioneuvoston kanta se, että Suomessa tuotettu turkis on hyvä? Tämä selittäisi sen, että kissan ja koiran turkisten vienti ja tuonti on ollut kiellettyä mutta että niitä on kaiketi kuitenkin saanut myydä. Koiran ja kissan turkisten myynnin kieltävästä säädöksestä valtioneuvosto voi syyttää EU:ta, eikä sen tarvitse ottaa syytä niskoilleen. Tosin asia ei tietenkään ole näin yksinkertainen. Jos EU yrittäisi kieltää kaikkien turkisten myynnin, pääministeri Vanhanen tekisi varmasti kaikkensa estääkseen tämän, koska Suomessa kasvatetaan turkiksia ja koska elinkeino lakkaisi olemasta elinkeino, kun tuotetta ei enää saisi myydä.